BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Kuih-Muih

KASWI????...LOMPANG???...KASWI???...LOMPANG???


1.Didihkan gula merah+gula putih+air+pandan











2.Ayak semua tepung












3. Tambah air utk sejukkan











4.Masukkan air kapur












5.Masukkan choc paste












6.Tapis gula ke tepung











7.Gaul rata






















8.Tapis bancuhan













9.Masak seketika saja..












10.Sapu minyak masak













11.Kukus acuan seketika











12.Tuang bancuhan














13.Kukus 45 minit











Dah siap....Boleh dihidang !














Selebihnya diloyangkan..jadi kaswi !!!














Bubuh kelapa parut cukup2 !!!










KUIH KASWI/ KUIH LOMPANG


Bahan-bahan :
1 cawan gula (Rinn guna 3/4 cawan)
1 ketul besar gula melaka ( Rinn guna 1 cawan gula merah)
5 cawan air
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
1/2 cawan tepung beras
3 sudu makan air kapur
1 sudu makan coklat paste (Rinn guna 1 camca)
* Menurut Sis Blackmore ianya utk memberi brown effect yg lebih.
Daun pandan
Loyang atau acuan kuih lompang yang disapukan dengan sedikit minyak makan
Kelapa parut + garam

Cara-cara :
1. Gunakan 2 cawan air untuk memasak gula pasir, gula merah dan daun pandan. Masak hingga gula larut. Ketepikan.
2. Ayak semua tepung.
3. Tambahkan selebih 3 cawan air ke dalam bancuhan air gula.
4. Masukkan air kapur.
5. Masukkan coklat paste.
* Mulanya agak gusar, dikhuatiri akan merosakkan bau original kuih kaswi/lompang ini. Tapi sebab ingin tahu juga hasilnya Rinn bubuh juga 1 camca teh choc paste.
6. Tapis air gula ke dalam tepung.
7. Gaul rata.
8. Tapis bancuhan tepung untuk mengelakkan dari berketul-ketul.
9. Kacau seketika di atas api yg kecil supaya kelihatan agak pekat tapi jangan sampai bertukar menjadi kanji.
10. Sapu loyang/acuan dengan minyak masak supaya kuih mudah dikeluarkan.
11. Kukus loyang/acuan dahulu tanpa isi.
12. Tuang bancuhan tepung dalam acuan dan kukus selama 45 minit atau sehingga masak.
13. Bagi yang mengukus di dalam loyang, kuih akan kelihatan lembik dan berair. Ambil sehelai kitchen tissue dan letakkan di permukaan kuih agar air itu dapat diserap.
14. Sejukkan kuih baru dikeluarkan dari acuan. Boleh dihidang dengan kelapa parut bercampur sedikit garam yg telah dikukus juga seketika supaya tahan lama.
Selamat mencube...